Er wordt ons regelmatig gevraagd waar wij onze taarten mee vullen en natuurlijk zijn er talloze vulling mogelijk voor taarten en als topping van cupcakes. Vandaag lichten we SMBC toe.
Je hebt kant en klare producten, zoals confiture of chocoladepasta en diverse mixen zoals, bavarois, cremes superiour, banketbakkersroom en botercreme mix.
Bijna overal waar je een mix van hebt kan je ook zelf maken, zoals banketbakkersroom, bavarois en botercreme, maar wat is nu beter/lekkerder?
Zelf gemaakt heeft als voordeel dat je zelf kan bepalen hoe zoet of iets wordt of kan je zelf je eigen mix maken qua smaken (bij confiture bijvoorbeeld) en je weet precies wat er in zit qua producten, wat erg handig kan zijn bij bijvoorbeeld allergieën.
Zijn mixen dan slechter?
Nee, mixen zijn niet slechter en vaak zelf ook niet eens goedkoper dan zelf maken, maar is vaak wel sneller gemaakt.
Banketbakkersroom gemaakt van een mix kan je bijvoorbeeld invriezen en zelfgemaakt niet, dus dit kan een voordeel zijn als de taart ingevroren moet worden.
Je kan mixen ook zelf aanpassen naar je eigen wens.
Je kan dit bijvoorbeeld doen door bijvoorbeeld bij de botercreme mix of bij de cremes superiour het water te vervangen door een andere vloeistof(chocolademelk of bijvoorbeeld liqor 43).
Wat je ook gebruikt bij je taart of cupcakes is naar wat je zelf wilt. Er is geen goed of fout.
koelkastvulling ja of nee?!
Zelf gebruik ik eigenlijk geen cremes superiour bij cupcakes of ik moet ze op kunnen spuiten en dat ze gelijk gegeten worden, aangezien cremes superiour een koelkastvulling is en cupcakes uit de koelkast zijn niet lekker (moeten echt eerst weer op kamertemperatuur komen willen ze weer lekker zijn en de cremes superiour kan niet zolang buiten de koelkast(vooral als het warm weer is).
Zelf vind ik dat je een taart of cupcake moet kunnen showen op een verjaardag/feestje en gebruik dus zelf eigenlijk enkel smbc (swiss meringue botercreme) als vulling/topping.
Eerst proeven
Er zijn mensen die aangeven botercreme niet lekker te vinden, te zwaar, maar meestal als ze smbc hebben geproefd zijn ze om.
Deze is ook ideaal om mee af te smeren ipv bijvoorbeeld botercrememix, aangezien er in de mix water wordt verwerkt en fondant en water zijn nu eenmaal geen vriendjes. Zal vaak wel goed gaan, maar je zal maar net die ene zijn waar het fondant wel smelt en dan is al je werk voor noppes geweest en dat is natuurlijk zonde.
Recept
SMBC is ook nog eens redelijk simpel om te maken en als je over hebt kan je dit heel gemakkelijk invriezen (voor 3 maanden).
De verhoudingen van eiwit,suiker en roomboter zijn makkelijk te onthouden, namelijk 1:2:3.
1 deel eiwit op 2 delen suiker en 3 delen roomboter.
Om af te smeren is 1:2:3 erg prettig.
Zelf moet ik toegeven dat ik vaker 1:2:2,5 gebruik, dus maar 2,5 delen roomboter op 1 deel eiwit en 2 delen suiker. ( dus 100 gram eiwit, 200 gram suiker en 250 gram roomboter)
Je kan aan smbc alles toevoegen wat je lekker vindt, dus fruit en (gesmolten) chocolade, caramel of gemalen koekjes.
Het gebeurd wel eens dat met het toevoegen van een extra smaak , je smbc in de schift gaat, geen probleem. Gewoon doorblijven mixen en lukt dat niet dan even je mengkom iets verwarmen (bijvoorbeeld even in een bak warm water zetten) zodat de boter en vulling op dezelfde temperatuur komt) en dan weer mixen en dan komt het allemaal goed.
Probeer het eens een keertje uit en kijk of het je bevalt.
Benodigdheden smbc:
100 gram eiwit
200 gram suiker
250-300 gram roomboter
Bereidingswijze:
Verwarm de eiwit en suiker au bain-marie tot 72 graden.
Op deze manier zijn alle eventuele bacterien gedood en is deze vulling veilig om ook te grbuiken bij zwangere, ouderen en kinderen.
Gebruik je gepasteuriseerde eiwit verwarm je de eiwit tot de suiker volledig is gesmolten.
Klop daarna de eiwit/suiker mengsel op tot je stijve pieken hebt en voeg dan in stapjes de ( op kamertemperatuur) roomboter toe.
Blijf mixen tot je een romige, luchtige creme hebt.
Je kan nu eventuele smaakmakers toevoegen.
Smbc klaar en dan?!
Je hebt nu een heerlijke, luchtige creme die geschikt is om mee te vullen, af te smeren en als topping.
Laat je het ons weten als je hem ook uitgeprobeerd hebt en wat je er van vindt.
We staan altijd open voor suggesties en heb je zelf leuke ideeen of recepten die je zou willen delen, kan je ons altijd mailen ( ook als je een “gastblog” zou willen schrijven over een iets)